Adăpostul temporar

Adăpostul temporar, pentru obţinerea răsadurilor plantelor legumicole (legume), acoperit cu folie din plastic este mai puţin rezistent la acţiunea frigului motiv pentru care se confecţionează numai la începutul lunii martie.
Scheletul (1) se confecţionează din fier beton , din tuburi PVC ori din nuiele de alun sau salcie. La calculul lungimii arcului trebuie avut în vedere şi faptul că cele două capete ale acestuia trebuie să se înfigă în pământ pe o adâncime de cel puţin 30 cm. Distanţa dintre arcuri poate fi de 0,8-1,5 metri, funcţie şi de deschiderea lor.

Între arcuri se întind sârme (2) paralele cu pământul şi paralele între ele. Rolul lor este de a nu permite îndoirea foliei între arcuri. Folia se fixează la bază prin astupare cu pământ sau fixarea peste ea a unor pari de lemn. Folia trebuie să fie mai lungă decât adăpostul pentru a se putea închide la capete.

La pregătirea patului din gunoi de grajd precum şi la stabilirea grosimii şi compoziţiei pământului în care se vor semăna răsadurile se va ţine seamă atât de perioada din an în care se execută operaţiunile, precum şi de specia care se seamănă.

Pe lângă adăposturile temporare, pentru obţinerea răsadurilor mai pot fi folosite şi solariile unde într-un colţ se poate amenaja un pat nutritiv care poate fi la rândul lui acoperit cu o folie din plastic. Atenţie la cantitatea de lumină care pătrunde la plante. Dacă aceasta este insuficientă, plantele cresc prea mult în înălţime iar tulpina lor devine firavă.