Înainte de instalarea răsadniţelor, pentru obţinerea răsadurilor plantelor legumicole, gunoiul de grajd care va asigura patul cald se aşează în platforme de încingere. Când platforma începe să aburească pe toată suprafaţa sa, se începe aşezarea patului cald.
Într-un loc însorit se realizează un pat de gunoi de grosime variabilă, de 50-80 cm (în luna februarie), 40-60 cm (în martie) sau 20-40 cm (în aprilie). Gunoiul se îndeasă uniform prin călcare cu picioarele sau prin batere cu lopata.
Peste patul astfel pregătit se montează răsadniţa sau adăpostul cu laturile mari orientate spre est şi vest. Peretele dinspre sud trebuie să fie mai jos decât opusul lui, pentru ca răsadniţa să beneficieze de o expunere mai bună la radiaţiile solare.
După instalare, tocurile de răsadniţe rămân acoperite timp de 5-8 zile, apoi se pune în răsadniţe amestecul de pământ. Practic, imediat ce se observă că pe gunoiul de grajd din răsadniţe încep să apară mucegaiuri, se presară un strat subţire de praf de var şi apoi se introduce pământul în răsadniţe. Praful de var are rolul de a împiedica apariţia ulterioară a ciupercilor în răsadniţe.
Grosimea stratului de pământ variază în funcţie de scopul pentru care este folosită răsadniţa:
· 10-12 cm în răsadniţe folosite pentru semănat;
· 15-18 cm în răsadniţe folosite pentru repicat;
· 20-25 cm în răsadniţe folosite pentru culturi forţate.
Înainte de introducerea în răsadniţe, pământul se cerne şi apoi se amestecă într-una din următoarele proporţii (în volum):
I. 2 părţi mraniţă
1 parte pământ de ţelină
1/2-1 parte nisip
II. 1 parte mraniţă
2 părţi pământ de ţelină
1/2-1 parte nisip
III. 2 părţi mraniţă
2 părţi pământ de ţelină
1 parte nisip
Amestecurile I. şi III. sunt folosite pentru tomate, ardei şi vinete, iar amestecul II. pentru varză, conopidă, gulii, atât pentru semănat cât şi pentru repicat.
Se recomandă ca în cazul când aceste pământuri sunt infectate cu diferite boli, să se dezinfecteze înainte de folosire. Dezinfectarea se poate face cu aburi, timp de 50-60 minute, la temperatura minim 1000C sau cu diverse substanţe chimice prin injectarea lor in pământ (cloropicrina, sulfura de carbon, formalina, bromura de etilen, bromura de metil, etc).