Repicatul este operaţiunea prin care răsadurile plantelor legumicole se scot din răsadniţe şi se replantează de obicei în paturi nutritive sau în cutii din material plastic utilizate curent ca pahare de unică folosinţă.
Repicatul se va efectua atunci când răsadurile au atins 6-8 centimetri înălţime şi se va face preferabil seara. Pentru aceasta, se udă pământul, se scot plantele folosind un cuţit sau o lopăţică, după care se aleg cele mai viguroase şi se replantează în păhărele de plastic care s-au umplut în prealabil cu pământ având aceeaşi compoziţie ca cel din răsadniţă. Păhărelele trebuie găurite pe fund pentru ca surplusul de apă să se poată scurge.
Se pot repica răsadurile chiar şi în aceeaşi răsadniţă din care s-au scos. Pentru aceasta, pământul rămas în răsadniţă se nivelează uşor, se fac gropiţe şi se plantează răsadurile la 6-10 centimetri distanţă unele faţă de altele. Pământul se udă din nou, iar răsadniţa se va acoperi cu rame ţinându-se aşa 3-4 zile. După înlăturarea rogojinilor şi ridicarea ramelor, pământul se udă foarte bine. Periodic răsadniţa se aeriseşte.
Păhărelele în care s-au replantat răsadurile pot fi introduse în răsadniţă luându-se măsuri de mărire a distanţei între plantă şi geam sau într-un alt loc în care plantele se vor putea dezvolta (de exemplu într-un solar sau chiar pe un balcon acoperit).
Plantarea în teren al răsadurilor se face manual, folosindu-se o lopăţică sau un dispozitiv special care dislocă pământul; în gropiţa astfel formată se va planta răsadul care va fi scos în prealabil cu grijă din pahar. Înainte de a începe operaţiunea de plantare răsadurile se vor uda foarte bine pentru ca planta să poată fi scoasă cu uşurinţă din pahar.