Prelucrarea terenului


Prelucrarea terenului în vederea cultivării plantelor legumicole asigură:
·        distrugerea buruienilor şi a unor dăunători şi boli;
·        afânarea solului pentru o bună aerisire şi încălzire – primăvara;
·        înmagazinarea şi reţinerea unei cantităţi mari de apă;
·        acumularea unor cantităţi suficiente de substanţe nutritive pentru plantele cultivate.
Prelucrarea solului începe cu lucrările din toamnă. După strânsul resturilor de vegetaţie se sapă cu prăsitoarea mecanică, pentru suprafeţe mari şi furca-sapă sau cazmaua, pentru suprafeţe mici, apoi se împrăştie mraniţa sau gunoiul de grajd.
Primăvara, întreaga suprafaţă se sapă din nou şi se greblează, pământul fiind astfel pregătit pentru a primi seminţele sau răsadurile.
Îngrăşarea de bază a terenurilor legumicole se poate face cu îngrăşăminte organice sau chimice, astfel (Kg/100mp):


Cultura
Gunoi de grajd
Mraniţă
Compos-turi
Azotat de amoniu
Super-fosfat
Sare potasică
Varză de vară şi de toamnă
300-400
250-300
200-300
1,5-2
4,5-6
2,5-3
Varză timpurie
250-300
150-200
-
1-1,5
3,5-5
1,5-3
Legume verdeţuri
200-300
150-200
-
1-1,5
1,5-2
0,5-1
Tomate
250-300
150-200
200-250
1,5-2
3,5-5
1-1,5
Vinete
300-350
200-250
200-250
1,5-2
3,5-5
1-1,5
Ardei
300-400
250-300
-
1,5-2
3,5-5
1-1,5
Castraveţi şi dovleci
400-500
300-400
300-350
1,5-2
3-5
1,25-2
Ceapă, praz
200-300
150-200
-
1-1,5
2,5-3,5
1-1,5
Rădăci-noase
250-300
200-300
-
1-1,5
3,5-5
1,5-3
Cartofi
300-400
200-250
200-300
1-1,5
3,5-5
1-1,5


Eu am folosit aceasta motosapă pentru a-mi prelucra terenul de lângă casă.