Prelucrarea terenului în vederea cultivării plantelor legumicole asigură:
· distrugerea buruienilor şi a unor dăunători şi boli;
· afânarea solului pentru o bună aerisire şi încălzire – primăvara;
· înmagazinarea şi reţinerea unei cantităţi mari de apă;
· acumularea unor cantităţi suficiente de substanţe nutritive pentru plantele cultivate.
Prelucrarea solului începe cu lucrările din toamnă. După strânsul resturilor de vegetaţie se sapă cu prăsitoarea mecanică, pentru suprafeţe mari şi furca-sapă sau cazmaua, pentru suprafeţe mici, apoi se împrăştie mraniţa sau gunoiul de grajd.
Primăvara, întreaga suprafaţă se sapă din nou şi se greblează, pământul fiind astfel pregătit pentru a primi seminţele sau răsadurile.
Îngrăşarea de bază a terenurilor legumicole se poate face cu îngrăşăminte organice sau chimice, astfel (Kg/100mp):
Cultura | Gunoi de grajd | Mraniţă | Compos-turi | Azotat de amoniu | Super-fosfat | Sare potasică |
Varză de vară şi de toamnă | 300-400 | 250-300 | 200-300 | 1,5-2 | 4,5-6 | 2,5-3 |
Varză timpurie | 250-300 | 150-200 | - | 1-1,5 | 3,5-5 | 1,5-3 |
Legume verdeţuri | 200-300 | 150-200 | - | 1-1,5 | 1,5-2 | 0,5-1 |
Tomate | 250-300 | 150-200 | 200-250 | 1,5-2 | 3,5-5 | 1-1,5 |
Vinete | 300-350 | 200-250 | 200-250 | 1,5-2 | 3,5-5 | 1-1,5 |
Ardei | 300-400 | 250-300 | - | 1,5-2 | 3,5-5 | 1-1,5 |
Castraveţi şi dovleci | 400-500 | 300-400 | 300-350 | 1,5-2 | 3-5 | 1,25-2 |
Ceapă, praz | 200-300 | 150-200 | - | 1-1,5 | 2,5-3,5 | 1-1,5 |
Rădăci-noase | 250-300 | 200-300 | - | 1-1,5 | 3,5-5 | 1,5-3 |
Cartofi | 300-400 | 200-250 | 200-300 | 1-1,5 | 3,5-5 | 1-1,5 |