Construcţia răsadniţei


Construcţia răsadniţei, pentru obţinerea răsadurilor plantelor legumicole, este simplă şi este alcătuită din ramă (1), ţăruşi de fixare (2), pereţi despărţitori (3) şi rame cu geam (4). Rama va avea lungimea de 2 (2x) sau 4 (4x) metri şi lăţimea de 1,5 metri. Ea se va confecţiona din scânduri sau din dulapi de brad cu lăţimea (D) de 25 sau 30 cm. Scândurile de contur vor avea lăţimi diferite în scopul realizării unei anumite înclinaţii necesare pătrunderii mai bune a razelor solare şi evacuării mai rapide a apei de ploaie. La colţuri se pot monta rigidizări din tablă (6). Pentru a preveni alunecarea, fiecare fereastră va fi prevăzută cu un opritor (5) construit dintr-o scândură de lemn.

Ţăruşii de fixare se execută din profiluri pătrate cu latura de 5-8 cm. şi lungimea de 45-50 cm. pentru a intra mai bine în pământ ţăruşii vor fi bine ascuţiţi la un capăt.
Pereţii despărţitori se confecţionează din profiluri de 4x6 cm. Ei au rolul de a susţine ferestrele. Cele 2 sau 4 ferestre , funcţie de cât de lungă este răsadniţa, se confecţionează dintr-o ramă de lemn cu dimensiunile exterioare de 1,00x1,50 metri. La executarea ramelor se folosesc profiluri de 4x6 cm. la partea dinspre pământ ramele vor avea un falţ adânc de 1cm. în care se va fixa geamul.
Prelungirea duratei de utilizare a răsadniţei este asigurată de modul de protecţie împotriva acţiunii apei. Pentru impregnarea părţilor lemnoase se poate folosi vopsea pe bază de ulei, aplicată în minim 2 straturi sau o soluţie diluată de bitum-petrol (în raport de volume de 1:8). Impregnarea trebuie repetată la cel puţin 2 ani.
În nopţile reci, uneori chiar geroase, răsadniţele se vor acoperi cu rogojini sau folii din material plastic.
Răsaduri se mai pot produce şi în adăposturi temporare sau în cutii de lemn plasate lângă geam în interiorul încăperilor.