Solul de grădină - solul destinat culturilor de plante legumicole trebuie să fie uşor, fertil, irigabil, bine însorit şi ferit de curenţi reci şi de vânturi puternice.
Cel mai fertil pământ este cel de grădină căruia trebuie să-i administrăm periodic cantităţi apreciabile de îngrăşăminte organice.
Pământul de ţelină este zona fertilă de la suprafaţă solului luat din locurile înierbate şi pregătit astfel încât toate substanţele organice din el să fie descompuse. Primăvara se taie brazde groase de 7-8 cm, care se pun una peste alta cu părţile înierbate faţă în faţă. În cursul verii, grămezile se strică, se amestecă cu lopata, apoi se aşeză în formă de piramidă. După 2 ani pământul se cerne, apoi poate fi folosit.
Mraniţa este un pământ foarte bogat în substanţe nutritive. Ea se obţine în urma descompunerii în timp a dejecţiilor de animale; se poate administra pe întreaga suprafaţă a grădinii prin împrăştiere sau se poate pune local, odată cu plantarea răsadurilor. Mai poate fi folosită atât pentru obţinerea pământului necesar răsadniţelor cât şi pentru repicatul plantelor.
Compostul se obţine prin descompunerea resturilor vegetale, animale, şi minerale (cenuşă, putregai de lemn) rezultate din gospodărie. Pentru prepararea compostului, într-un loc umbrit al grădinii, se depozitează în straturi alternative resturile specificate mai sus. După 2-3 luni de fermentare, timp în care se udă pătrunzător, se obţine un îngrăşământ valoros pentru legumicultură.
În afara acestor pământuri, care de obicei se folosesc combinate între ele, solul grădinii mai poate fi îmbunătăţit şi cu pământ de frunze, cu nisip sau cu praf de cărbune.